Välkommen till Sörängs samfällighetsförening
Samfallighet.se är en webbplats för vår samfällighetsförening. Här kan du ta del av löpande information och även komma i kontakt med styrelsen om du vill fråga eller göra en anmälan om fel i något avseende.
En del av denna webbplats är öppen för alla. Den inloggade delen är till för medlemmar. Inloggning får du genom att maila This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. förutsatt att du är delägare och medlem förstås. Om du köpt en fastighet i samfälligheten får du inloggning i samband med tillträde.
Samfällighet är en gemensamhetsanläggning för gemensamma nyttor
En samfällighetsförening bildas för att lösa gemensamma behov som väg, vatten, avlopp m.m. Detta sker vid en förrättning som är ett formellt möte. Ett anläggningsbeslut visar vad som ingår. Föreningen antar stadgar som reglerar hur föreningen ska förvaltas.
Hur detta går till och ramar för verksamheten regleras i lagar:
- Lagen om förvaltning av samfälligheter
- Anläggningslagen
Söräng samfällighetsförening bildades 1984 då området byggdes ut. Anläggningsbeslut och stadgar finns på www.samfallighet.se
Anläggningen förvaltas av en styrelse som väljs av en stämma som hålls varje år i februari. Till stämman kallas alla medlemmar. Medlemmar kan skicka in motioner som förslag i januari inför stämman. På stämman kan medlemmar ställa frågor till styrelsen om föreningen.
Alla medlemmar som fullgjort sina skyldigheter (betalat avgifter) har rösträtt på stämman. Många av fastigheterna ägs gemensamt av två personer som äger fastigheten gemensamt. Det har också konsekvensen att om bara en av dem deltar i stämman, måste den andra personen skriva en fullmakt till den som deltar för att kunna rösta.
I vårt anläggningsbeslut står att vi har väg, grönområden med park, belysning, vatten och avlopp. Samfälligheten har två sektioner, väg respektive vatten och avlopp. Några få är medlemmar bara i sektion 1, för att kunna passera på väg genom området, medan flertalet är medlemmar i både väg och vatten/avlopp. Summan av kostnaderna fördelas på medlemmarna andelstal som framgår av en debiteringslängd, som beslutas på varje års stämma. Den andel som gäller vatten och avlopp betalas enligt debiteringslängden som en preliminär kostnad. Efter året sker en avräkning efter bokslut. Den visar vattenförbrukning för respektive fastighet vilket innebär att de som förbrukat mer än genomsnittet betalar lite mer i mars kommande år. De som förbrukat under genomsnitt får motsvarande avdrag på kvartalskostnaden. På så vis omfördelas 50% av den årliga kostnaden för vatten/avlopp mellan medlemmar baserat på förbrukning.
Alla fastigheter har vattenmätare som avläses på distans. Mätarna går också att läsa av på displayen. Ett råd till alla är att då och då se om vattenmätaren står stilla när ingen förbrukning sker. Vid sidan om mätarsiffrorna syns några prickar som rör sig om vatten strömmar genom mätaren, vilket kan indikera läckage i fastighetens nät.
Dricksvatten
Vi har två vattenverk som förser oss med dricksvatten.
Ett som från grundvattenbrunnar pumpar upp vatten som renas i ett s.k. nanofilter. Ett nanofilter är ett membran som har väldigt små hål som styr vad som kan gå igenom. Levande organismer som bakterier, parasiter och virus, är så stora att de inte går genom membranet. Det vatten som blir kvar efter filtrering har god livsmedelskvalitet och lämpar sig för teknisk användning som disk, tvätt och liknande.
Det andra är en avsaltningsanläggning som tar upp havsvatten och renar detta genom ett RO-filter (RO, reversed osmos/omvänd osmos). Även detta är ett membranfilter, och med ännu mindre hål som tar bort i stort sett allt utom vattenmolekylen. Det ger ett rent vatten men som i avsaknad av mineraler ger lite fadd smak och har ett lägre pH. Av den anledningen passerar vatten genom en ”återmineralisering” som gör vattnet drickbart och justerar pH. Dessutom blandas brunnsvatten och avsaltat havsvatten i vårt vattentorn/reservoar på berget ovanför lekplatsen.
Man kan säga att våra membranfilter har den högsta reningsgraden för vattenverk som producerar dricksvatten.
Miljökontoret i kommunen är tillsynsmyndighet som regelbundet kommer och kontrollerar våra rutiner för att säkerställa kvalitet och säkerhet.
Nanoanläggningen installerades för 20 år sedan. Sedan dess har vi inte haft problem med kvaliteten men däremot kvantiteten. Grundvattentillgången har svajat under torrperioder. Vi bor ju på en ö. Av den anledningen installerades avsaltningen 2023 för att öka marginalerna så att båda anläggningarna kan köras parallellt, men även var för sig, vid torka eller driftstörningar.
Avlopp
Vi har också gemensamt avlopp för att ta hand om det vatten vi använder. Innan vi släpper ut vattnet genomgår det rening som ska leda till att vi håller de krav som ställs för hållbar miljö. Nere vid sjön har vi brunnar som sedimenterar slam och vid infarten till Björnängen infiltrationsbäddar med filtersand som renar vattnet innan det släpps ut i havet.
Kraven har genom åren ökat avseende ämnen som vattnet ska renas från, och även här sker regelbundna mätningar för att kontrollera att vi håller oss inom de gränsvärden som gäller för utsläpp av kväve och fosfor, för att nämna exempel.
Vatten och avlopp, sektion 2
Vatten och avlopp är den större delen av anläggningen och även den större andelen av avgiften. Vi använder teknik på en högre nivå och har relativt sett högre kostnader för kanske 70-100 personer i jämförelse med en kommunal anläggning som förser tusentals invånare med vatten och jobbar ”industriellt”.
Vi hanterar också ett ledningsnät som leder vatten/avlopp till/från fastigheter, samt dagvatten som leder bort regnvatten från tak och tomter i övrigt.
Vi har skrivit in i stadgarna att inte tillåta bevattning av gräsmattor o. dyl. Att rena vatten till livsmedelskvalitet för att sedan hälla ut det i marken är inte hållbart och har tidigare orsakat tillfällig vattenbrist.
Vi rekommenderar att istället använda regnvatten för bevattning genom att samla upp i tankar och tunnor från fastighetens dagvatten.
Om en delägare skulle behöva en större mängd vatten för tvätt inför ommålning, vattenbyte i spabad eller liknande ska delägare kontakta ansvarig för VA i styrelsen så att anpassning kan ske vid ökad variation av dygnsproduktion så att ett större uttag inte påverkar andra medlemmar.
Väg och belysning
Samfälligheten ansvarar för vägen och vägbelysningen samt diken. Sommarväghållning innebär sladdning och saltning medan vinterväghållning är plogning och halkbekämpning/sandning. Alla delägare kan också hämta sand/flis för att sanda gångar och bilplatser från sandlådor som är utställda.
Vägmärken har nyligen kompletterats med tydligare hastighetsbegränsning i ”gångfart” definierat som 7 Km/h. Vi uppmanar också alla att informera transporter, gäster, entreprenörer som utför arbeta om hastighetsbegränsningen. Frågan om bilar som kör fort och äventyrar säkerheten för barn, kommer ofta upp i möten. Vi uppmanar våra medlemmar att säga till berörd förare och på det viset sätta ”normen”. Sommartid har vi hastighetsgupp som ska utökas i antal.
Lekpark
I lekparken finns fotbollsplan, bouleplan, basketmål, sandlåda, gungor och rutschbana m.m. Även boende i sommarstugor runtom är välkomna. Det man bör tänka på är att lekparken också är landningsplats för ambulanshelikopter och att leksaker därför inte ska vara utspridda över fotbollsplanen så att de kan sugas upp i rotorblad i nödägen när de behöver landa/starta.
Övrigt
Båtplatser och bryggor är privata och ingår ej i gemensamhetsanläggningen. Olika gäller för olika bryggor. Varje brygga ”ägs” av olika personer som genom åren underhållit respektive brygga. Det finns ingen ”ordnad” förteckning, varje brygga har ett ”eget liv”.
Vid sjö/stranden till höger om infart och bom till båtplatser finns en liten infart. Vi har tidigare noterat att det finns ett bestånd av parkslide där på sidan av vägen. Det är en invasiv art som kan sprida sig om växtdelar fastnar under skor eller på redskap. Vi rekommenderar försiktighet om man lägger trädgårdsavfall där. Det är mark som inte disponeras av samfälligheten.
Om du har frågor om samfälligheten är du välkommen att kontakta styrelsen. Styrelsen har en hemsida www.samfallighet.se med ytterligare information. Du kan också nå styrelsen genom This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..
För att kunna ta del av handlingar behöver du en inloggning till den privata delen av hemsidan. Inloggning får du genom samma mailadress.
Välkommen till Söräng