Senaste om vattnet 20200818

1.

Vi har nu kontrollerat samtliga pumpar och konstaterar att det är låga grundvattennivåer generellt. Pumparna går maximalt men går också torra så fort vattnet tar slut i hålet. Vi kommer att fortsatt stänga av tryckstegringen och  ha på vissa tider om nivå tillåter.

 

2.

Senaste dygnen har vi fortsatt pumpat ut över 12 kubik på nät. Det är fortfarande en större mängd på mer än tre kubik som går vid sidan av avloppet. Vi överväger mot bakgrunden av att grundvattnet kan ta slut, att införa ett totalt bevattningsförbud. Vi återkommer i den frågan. Det handlar både om att spara vatten, som att se om det går att minska mängden vatten vid sidan av avloppet, och därmed kanske vi helt kan utesluta läckage. Det skulle också innebära att vatten som sparas inne i första hand ska användas till exempelvis att spola toaletter som är den näst största användningen enligt vattenförbrukningsstatistik. Alla som då behöver vattna måste hämta eget vatten från sjön eller andra alternativ. Det man odlar blir dyrt om vi behöver transportera dricksvatten hit för att fylla reservoar. Några har redan börjat. Observera att detta är något vi överväger men ännu inte bestämt!

3.

Vi kommer att gå ut med begäran av vattenmätarställning i alla fastigheter. Det kommer ett mail från This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. som vi ber er besvara omgående.

4.

Kontrollera läckor i fastighet. Vi ber alla stänga av allt vatten i fastigheten och se om vattenmätaren är helt stilla, och även se om toaletter eller annat droppar/rinner. 

5. 

Vi  upprepar uppmaningen att se över regnvattenåtervinning för era utomhusbehov. Tips kommer på hemsidan. På lördag är det prognos på 9 mm regn. Passa på då att vara beredda. Där finns potentiellt en kubik minst per fastighet att vattna med framöver.

6.

Vi som nu jobbar med vattenproblemet rannsakar oss själva om vi tänkt på allt. Vi ser inte att vi kan göra så mycket mer när anläggningen nu går för fullt och fungerar, men att bristen på grundvatten är problemet. Naturen styr som vanligt. Vi kommer naturligtvis att hantera dessa frågor om hur vi framdeles säkrar tillgång på vatten på bästa sätt. Men just nu är vi där vi är.

7. 

Gör gärna en regndans och tag med begäran om nederbörd i din aftonbön.

SSF/Styrelse

Styrelsen för Sörängs samfällighetsförening