Vattenläget 20200614

Vattenläget den 20200614, 20200616

Under dagen byts pumpen som havererat ut, men nivån i reservoaren är låg och det kommer att ta en dag eller så att fylla upp samtidigt som vi använder. Vändpunkt är nära. Meddelande går ut när allt är som det ska och vi återgår till det normala utan sparsamhetskrav utöver det vanliga.

Vi har nu haft en längre period av torka och vi noterar att nivån i reservoaren sjönk igår 20200613, med ca 10 kubik. Det är dubbla den normala dygnsförbrukningen. Det kan vara så att förbrukningen sammantaget varit stor denna varma och torra lördag som en engångsföreteelse. Vi kollar upp att det inte handlar om driftstörning eller annat.

Om någon enskilt haft behov av att använda mycket vatten för ett specifikt ändamål, så ska detta anmälas till styrelsen innan.

Jag vill påminna om våra regler som gäller vattenanvändningen, som vi gått ut med tidigare.

 

Regler för användning av vatten inom Sörängs samfällighetsförening

Det är förbjudet att vattna gräs och mark med vattenspridare/öppen slang kopplad till vårt gemensamma vatten så att vatten förbrukas i större mängder.

Detta är det enda beslutade förbud vi har haft en längre tid inom samfälligheten, som har gällt under flera år och fortsatt även detta år och i synnerhet i sommar. Orsaken är lätt att förstå, det går åt enorma mängder vatten med en slang som ligger öppen. En enda medlem kan göra slut på hela reservoaren för alla andra.

Vi är ca 90 personer som var och en förbrukar 120 liter vatten per dygn vilket ger ungefär en normalförbrukning per dygn totalt på 10 kubikmeter.

En vattenslang som ligger öppen förbrukar mellan en halv upp till en hel kubikmeter per timma, och under ett dygn skulle vattnet ta slut. Det har också hänt flera gånger under vår historia. Det skapar mycket irritation hos alla andra.

Istället för att förbjuda det ena eller det andra sättet att använda vatten har styrelsen valt att låta den enskilde medlemmen välja hur man använder sin andel vatten på ett ansvarsfullt och solidariskt sätt. Det har för det mesta fungerat.

Vi ber er alla här prata direkt med den det berör om detta. Många vänder sig till styrelsen med sin irritation när man ser en vattenspridare står på.  I dessa frågor måste vi alla hjälpas åt och bäst är att säga till direkt den det berör.

Om någon medlem har behov av större mängder vatten i samband med målning, underhåll eller annat som anses måste göras, behöver kontakt först tas med styrelsen så att vi kan planera tillgången just då.

Annars att vattna uteblommor med vattenkanna man fyller på, brukar oftast inte innebära större problem. Inte heller att vattna några odlingar i pallkragar med vattenkanna.

MEN det kan vara så att vi också går ut med förbud om detta vid brist på vatten av olika skäl. Det har skett väldigt sällan och för det mesta har våra påbud om sparsamhet med vatten givit effekt. I synnerhet vid driftstörningar då vi till och med till höga kostnader transporterat vatten och fyllt på. Något som är väldigt kostsamt och onödigt.

Rekommenderas att ta vara på regnvatten för just ändamål som exempelvis vattning. En byggnad som upptar 100 kvadratmeter leder årligen ner ca 60 000 liter nederbörd genom stuprören. Det blir uppåt 300 blåa plasttunnor fulla med vatten för bara det huset …

Plasttunnor som rymmer upp till 250 liter finns att köpa på Blocket för ca 300 kr.

Det finns också regnvattenventiler som fungerar så att vatten leds till tunna men inte fyller på mer då vattnet kommer upp i en viss nivå, vilket innebär att man inte behöver passa med att stänga av eller sätta på.

Ett exempel på både tunna och stuprörstillbehör för att samla regnvatten finns på Biltema, Bauhaus och flera nätbutiker. Se länkar nedan.

https://www.biltema.se/fritid/tradgard/bevattning/vattenkannor/regntunna-220-l-2000040887

https://www.bauhaus.se/anslutningskit-greenline-till-stupror-63-100mm

https://www.produkttorget.se/produkt/lovavskiljare-med-utloppskran-tapp-till-vattentunnor-mm/

Om du har funderingar så kontakta gärna styrelsen för mer information om sådana lösningar som också är väldigt enkla att göra på sitt hus. Redan denna onsdag kommer 10 mm regn enligt prognos vilket ger en kubik för ett 100-kvadratmeters tak.

SSF/Styrelse

Styrelsen för Sörängs samfällighetsförening